γιορτές, κατάθλιψη, συναίσθημα, σπίτι, οικογένεια, διασκέδαση, διακοπές
Καλώς ήλθατε στο mybeautifulbody.gr
Κατηγορίες

media

Για τους περισσότερους, οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που ακολουθεί είναι μια περίοδος διακοπών, διασκέδασης, οικογενειακής θαλπωρής, κοινωνικών επαφών και ξεκούρασης. Ίσως όμως και όχι: πολλές φορές ανακαλύπτουμε τους εαυτούς μας παγιδευμένους σε ένα πλήθος υποχρεώσεων και, στην προσπάθεια να το προλάβουμε όλα, καταλήγουμε καταβεβλημένοι από το στρες, αδύναμοι να περάσουμε καλά και να νιώσουμε χαρά τις μέρες αυτές.

Η λεγόμενη «κατάθλιψη των Χριστουγέννων» είναι ένα φαινόμενο διόλου σπάνιο, ειδικά στους καιρούς που ζούμε. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που για κάποιους συντελούν σε αυτή την αντιφατική με το «κλίμα των ημερών» κατάσταση. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η έλλειψη ενός στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος για να μοιραστεί κανείς μαζί του τις μέρες των γιορτών ή η αδυναμία να βρεθεί με τους δικούς του ανθρώπους για να γιορτάσει.  μοναξιά βιώνεται ιδιαίτερα έντονα αυτές τις μέρες, που παραδοσιακά είναι αφιερωμένες στην οικογένεια και στους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Από την άλλη μεριά, η προετοιμασία για τις γιορτές μπορεί να αποδειχθεί εξαντλητική: επιδιώκοντας να ανταποκριθούμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό σε όλες τις «υποχρεώσεις» που υπαγορεύουν οι μέρες αυτές (ψώνια, οργάνωση γιορτών στο σπίτι, κοινωνικές και οικογενειακές συναντήσεις, κλπ.), οδηγούμαστε σε μια κατάσταση υπερβολικής έντασης. Ακόμα και αν δεν βιώνουμε σαφές καταθλιπτικό συναίσθημα, η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να εκφραστεί και με άλλους τρόπους, όπως επίμονους πονοκεφάλους, αϋπνία ή τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού, που συνδέονται με το αυξημένο στρες. Η κούραση επιδεινώνει το στρες, εδραιώνοντας ένα φαύλο κύκλο.

Άλλη μια επίσης συχνή κατάσταση που συνδέεται με τις γιορτές και τις διακοπές είναι το καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να συνοδεύει την επιστροφή στην καθημερινότητα, αφού περάσουν οι γιορτινές μέρες. Αυτό, εκτός από τη φυσιολογική κούραση που συνεπάγονται οι υπερβολές των ημερών, είτε ως προς την κατανάλωση, είτε ως προς την ένταση και το στρες, έχει να κάνει και με τις προσδοκίες που τρέφουμε για τις μέρες αυτές, προσδοκίες που συχνά αποδεικνύονται διογκωμένες, μη ρεαλιστικές.

Για τους ανθρώπους, λοιπόν, που βρίσκουν τον εαυτό τους σε μια ψυχολογική κατάσταση που κάθε άλλο παρά συμφωνεί με το «επιδιωκόμενο» κλίμα, θα ήταν χρήσιμο, έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, να εφαρμόσουν μερικές πρακτικές συμβουλές, έτσι ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν τις μέρες αυτές και να επωφεληθούν από τα ευεργετήματα των διακοπών.

Κάντε like στην σελίδα μας, https://www.facebook.com/My-Beautiful-Body-1419512638303220/?ref=hl για να ενημερώνεστε για θέματα υγείας, ευεξίας, ομορφιάς, αδυνατίσματος, και ψυχολογίας. 

efisecrets




Σχόλια: 0
Χωρίς Σχόλια
Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με το * είναι απαραίτητα*