στομάχι, εντερικό, πρόβλημα, πέψη, ιστός,εγκέφαλος, σεροτονίνη, κύτταρα
Καλώς ήλθατε στο mybeautifulbody.gr
Κατηγορίες

media

Μερικές φορές το νευρικό σύστημα του εντέρου αναφέρεται ως «μυαλό του εντέρου» ή «δεύτερος εγκέφαλος», καθώς επειδή στην πραγματικότητα λειτουργεί από την αρχή έως το τέλος του γαστρεντερικού συστήματος δεν περιορίζεται στην περιοχή του εντέρου.

Τα νεύρα και οι νευροδιαβιβαστές από τους οποίους οι νευρώνες επηρεάζονται, δεν βρίσκονται μόνο στον εγκέφαλο, που ανήκει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά επίσης και στον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο. Οι παρατηρήσεις των επιπτώσεων των θεραπειών και των φαρμάκων στο γαστρεντερικό σύστημα ώθησαν κάποιους νευρολόγους να σκεφτούν και να χαρακτηρίσουν το εντερικό νευρικό σύστημα ως έναν «δεύτερο εγκέφαλο» που στην πραγματικότητα επικοινωνεί και επηρεάζει τον πρωτογενή εγκέφαλο.

Κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, το εντερικό σύστημα σχηματίζεται από το ίδιο κομμάτι του ιστού από το οποίο σχηματίζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό το κομμάτι του ιστού ονομάζεται νευρική ακρολοφία. Το γεγονός ότι τα δύο αυτά συστήματα έχουν την ίδια προέλευση, εξηγεί ευκολότερα το ότι περιέχουν μερικά από τα κύτταρα του ίδιου τύπου, νευροδιαβιβαστές, πρωτεΐνες του εγκεφάλου και το ένα επηρεάζει το άλλο. Για παράδειγμα, ορισμένες ουσίες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή τη διανοητική κατάσταση του ατόμου, επηρεάζουν επίσης και το εντερικό νευρικό σύστημα. Φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά ασκούν επίσης επιρροή στον νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη, που βρίσκεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς επίσης και στο εντερικό νευρικό σύστημα.

Παρά το γεγονός ότι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο λειτουργεί με την ψυχική πλευρά ενός ατόμου, μπορεί επίσης να λειτουργήσει στο γαστρεντερικό σύστημα, προκαλώντας διαταραχές όπως η διάρροια και η ναυτία. Η ηρωίνη και η μορφίνη μεταξύ άλλων, μπορούν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά την πέψη. Είναι προφανές ότι αυτό που λαμβάνει χώρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντικατοπτρίζεται με κάποιο τρόπο στο νευρικό εντερικό σύστημα και αυτό κάνει πολλούς νευρολόγους να πιστεύουν ότι η τοξικομανία μπορεί να είναι θέμα εξάρτησης και στα δύο συστήματα. Αυτή η σύνδεση πραγματοποιείται εύκολα όταν μιλάμε για το εντερικό νευρικό σύστημα με την μεταφορική έννοια.

Όταν ένα άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια τρομακτική και επικίνδυνη κατάσταση, ο εγκέφαλος του κεντρικού νευρικού συστήματος ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ορμόνες για να βοηθήσει το άτομο να αντιδράσει στην ξαφνική πίεση. Αυτό έχει να κάνει με το πώς συντελείται η απόφαση «πάλης ή φυγής» και αποτελεί απόδειξη ότι ακόμη και όταν δεν εμπλέκονται φάρμακα, η ψυχική κατάσταση του ατόμου επηρεάζει το εντερικό νευρικό σύστημα. Τα αισθητήρια νεύρα που βρίσκονται στο στομάχι επηρεάζονται από την απελευθέρωση των ορμονών του στρες και αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές όταν κάτι μας αγχώνει ή μας στενοχωρεί αισθανόμαστε ένα σφίξιμο στο στομάχι.

Κάντε like στην σελίδα μας, https://www.facebook.com/My-Beautiful-Body-1419512638303220/?ref=hl για να ενημερώνεστε για θέματα υγείας, ευεξίας, ομορφιάς, αδυνατίσματος, και ψυχολογίας. 

medinova

Σχόλια: 0
Χωρίς Σχόλια
Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με το * είναι απαραίτητα*