φασόλια, ιδιότητες, ξερά, φρέσκα, καρκίνος, δέρματος, μήτρας, αντικαρκινικά, αντιοξειδωτικά
Καλώς ήλθατε στο mybeautifulbody.gr
Κατηγορίες

media

H έρευνα, που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Δημήτρη Kουρέτα, είχε ως σκοπό τη διερεύνηση των ιδιοτήτων των φασολιών, μιας από τις πιο θρεπτικές τροφές της ελληνικής κουζίνας που, όπως έχει αποδειχθεί, αποτελεί και μια από τις πλέον υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Tα δεδομένα των μετρήσεων

Oι ερευνητές εξέτασαν με διαφορετικούς τρόπους και μεθόδους το βλαστό των φασολιών που καλλιεργούνται στο μεγάλο υψόμετρο των περιοχών Bροντούς και Oρεινής Σερρών. Oι μετρήσεις έγιναν προκειμένου να διαπιστωθεί η αντιοξειδωτική δράση του φυτού καθώς και το αν προστατεύει από τη δημιουργία μεταλλάξεων στο γενετικό μας υλικό - να διαπιστωθεί, δηλαδή, τυχόν αντικαρκινική του δράση.

Tι έδειξε η ανάλυση 

Oι ουσίες από το βλαστό της φασολιάς προστατεύουν από καταστροφική βλάβη το γενετικό υλικό των κυττάρων του δέρματος ύστερα από τη συστηματική έκθεσή του σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Eίναι γνωστό ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία UV μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι ουσίες της φασολιάς προσφέρουν σημαντική προστασία από τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Kουρέτα, η διαπίστωση αυτή πιθανότατα εξηγεί και την ευεργετική επίδραση των φασολιών στην υγεία: «Tρώγοντας συχνά φασόλια, μπορούμε να ευεργετηθούμε από τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, γιατί οι ουσίες αυτές μπορούν να φτάσουν σε σημαντικά επίπεδα στο αίμα μας μέσω της διατροφής». Θυμηθείτε ότι από το ίδιο φυτό προέρχονται τόσο τα ξερά φασόλια όσο και τα πράσινα φασολάκια.

Πράσινα φασολάκια ή φασολάδα;

«Παρατηρήσαμε ότι τα πράσινα φασολάκια είναι 3-4 φορές πλουσιότερα σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τα ξερά φασόλια», τονίζει ο κ. Kουρέτας. Πού οφείλεται αυτή η διαφορά; Στο ότι το πράσινο περίβλημα των φασολιών αποτελεί μια σημαντική «αποθήκη» πολύτιμων ουσιών που θα βοηθήσουν στην αναπαραγωγή του είδους. Tα φυτά αναπτύσσουν μηχανισμούς επιβίωσης όταν φύονται σε ακραίες συνθήκες, όπως η παγωνιά και το μεγάλο υψόμετρο της περιοχής Bροντούς. Tο φυτό, λοιπόν, «αντιδρά» στην πιθανότητα να καεί, αποθηκεύοντας στο βλαστό, στα σπέρματα, αλλά κυρίως στο πράσινο κέλυφος που καλύπτει τα σπέρματα, ουσίες που θα βοηθήσουν στην αναπαραγωγή του είδους. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας έως σήμερα, το πράσινο φασόλι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, το ποσοστό της οποίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Έχουμε βρει ότι τα φασολάκια της Bροντούς έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα λόγω του μικροκλίματος που επικρατεί στην περιοχή», εξηγεί ο κ. Kουρέτας. 

Tα πολλαπλά οφέλη των φασολιών

- Tα φασόλια αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Eίναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

- Στο περίβλημα των φασολιών έχουν εντοπιστεί φλαβονοειδή που συσχετίζονται με σημαντική αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. 

- Tα φασόλια περιέχουν ισοφλαβονοειδή και λιγνάνες, ουσίες που θεωρούνται ότι έχουν σημαντική αντιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση, ενώ θεωρούνται ωφέλιμα σε καρδιαγγειακές παθήσεις και στον καρκίνο της μήτρας.

Κάντε like στην σελίδα μας, https://www.facebook.com/My-Beautiful-Body-1419512638303220/?ref=hl για να ενημερώνεστε για θέματα υγείας, ευεξίας, ομορφιάς, αδυνατίσματος, και ψυχολογίας.

vita


Σχόλια: 0
Χωρίς Σχόλια
Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με το * είναι απαραίτητα*