Οι λόγοι είναι :
α) Η ανάγκη αντικατάστασης των πρωτεϊνούχων ουσιών που καταστρέφονται, εξαιτίας της ενασχόλησης τους με το άθλημα.
β) Η καθημερινή συμμετοχή στο εκάστοτε άθλημα αυξάνει τις ημερήσιες ανάγκες σε ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα.
γ) Η ανάγκη αντικατάστασης της πρωτεΐνης, που ανάλογα με το άθλημα, συμμετέχει στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας (τα ποσοστά κυμαίνονται περίπου από 5-15% σε σχέση με την ολική ενέργεια).
δ) Οι μικροτραυματισμοί, οι οποίοι δεν μπορούν να εξαλειφθούν κατά την διάρκεια της προπόνησης ή ενός αγώνα, απαιτούν αυξημένες ποσότητες πρωτεΐνης για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των κακώσεων.
ε) Το σώμα δεν διαθέτει αποθηκευμένα αμινοξέα για να καλύψει τις πιθανές πρόσθετες ανάγκες, που τυχόν δημιουργηθούν.
στ) Οι αυξήσεις σε μυϊκό όγκο απαιτούν πρόσθετες ποσότητες πρωτεϊνών (αναφερόμαστε κυρίως σε αθλήματα δύναμης, π.χ. άρση βαρών).
Υπάρχουν πολλών ειδών πρωτεϊνικά συμπληρώματα, αυτή όμως που ξεχωρίζει είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, καθώς έχει τη μεγαλύτερη βιολογική αξία. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο της πρωτεΐνης ορού είναι πως έχει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση βασικών αμινοξέων (πάνω από 50%), μισά από τα οποία είναι μυοπροστατευτικά διακλαδισμένα αμινοξέα και τα πιο ποιοτικά συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού είναι εμπλουτισμένα με γλουταμίνη (η γλουταμίνη ανήκει στην κατηγορία των αμινοξέων), η οποία σύμφωνα με τελευταίες έρευνες πιστεύεται πως παίζει καθοριστικό ρόλο στους αθλητές που ασχολούνται με ασκήσεις αντίστασης. Τέλος η πρωτεΐνη ορού ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα που καθημερινά επιβαρύνεται από την έντονη αθλητική άσκηση.
Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και ποσοστό πρωτεΐνης που δεν ξεπερνά το 85-90%, είναι περισσότερο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό, σε σχέση με αυτά που πλησιάζουν ή ξεπερνούν το 90%. Ο εμπλουτισμός των πρωτεϊνούχων σκονών με βιταμίνες και μέταλλα, αυξάνει την θρεπτική τους αξία και βοηθά στην καλύτερη χρησιμοποίηση από τον οργανισμό.
Οι αθλητές που ασχολούνται με βάρη και οι bodybuilders κατά την διάρκεια της χρόνιας έχουν 2 περιόδους προπόνησης και διατροφής, μια περίοδο όγκου και μια περίοδο γράμμωσης. Στην περίοδο του όγκου, που πρέπει να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα και δύναμη, λαμβάνουν συμπληρώματα πρωτεϊνών χαμηλής περιεκτικότητας (σε ποσοστά γύρω στο 50-70%). Ενώ κατά την περίοδο της γράμμωσης, όπου στόχος είναι η απώλεια βάρους, μειώνεται ο όγκος της προπόνησης και η θερμιδική πρόσληψη. Αυτή τη περίοδο οι αθλητές λαμβάνουν συμπληρώματα πρωτεϊνών υψηλής περιεκτικότητας.
Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με το * είναι απαραίτητα*