Κατασκευαστής: Biotech
Κωδικός Προϊόντος: Collagen Silk Κολλαγόνο BIO TECH
Διαθεσιμότητα: Δεν είναι διαθέσιμο
30,24€
Χωρίς ΦΠΑ: 24,39€

Ποσότητα

Tο κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινώδων πρωτεϊνών που βρίσκονται σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα και προσδίδουν εκτατική ισχύ στους συνδεστικούς ιστούς. Τα θηλαστικά έχουν περίπου 20 διαφορετικά γονίδια κολλαγόνου, τα οποία κωδικοποιούν τις ποικίλες μορφές κολλαγόνου. Τα κολλαγόνα είναι οι κύριες πρωτεΐνες στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα.

Το χαρακτηριστικό ενός τυπικού μορίου κολλαγόνου είναι η μακριά, άκαμπτη τρίκλωνη ελικοειδής μορφή του, στην οποία τρεις πεπτιδικές αλυσίδες κολλαγόνου περιελίσσονται η μια γύρω από την άλλη σε μια σχοινοειδή έλικα. Με τη σειρά τους τα μόρια αυτά συναρμολογούνται σε πολυμερή γνωστά ως ινίδια κολλαγόνου και αυτά με τη σειρά τους σε ακόμη παχύτερες ίνες κολλαγόνου. Άλλα μόρια κολλαγόνου βρίσκονται στην επιφάνεια των ινιδίων κολλαγόνου και διασυνδέουν τα ινίδια τόσο το ένα με το άλλο, όσο και με άλλα συστατικά του εξωκυττάριου χώρου.

Τα κύτταρα που παρασκευάζουν κολλαγόνο έχουν διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με το είδος του ιστού: στο δέρμα, τένοντες και άλλους συνδετικούς ιστούς λέγονται ινοβλάστες, ενώ στα οστά οστεοβλάστες. Όλα τα μόρια του εξωκυττάριου στρώματος (μαζί και το κολλαγόνο) συντίθενται ενδοκυττάρια και απελευθερώνονται με εξωκυττάρωση. Για να μην πολυμεριστούν μέσα στο κύτταρο, παρασκευάζεται μια πρόδρομη μορφή του κολλαγόνου, το προκολλαγόνο, το οποίο διαθέτει επιπρόσθετα πεπτίδια που παρεμποδίζουν τη σύνθεση ινιδίων. Η κολλαγονάση, ένα εξωκυττάριο ένζυμο αποκόπτει αυτές τις ακραίες περιοχές και έτσι η συναρμολόγηση εκτελείται μόνο μετά την εξαγωγή των μορίων από το κύτταρο. Στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου. Οι βασικοί τύποι κολλαγόνου που εντοπίζονται στο δέρμα είναι ο τύπος I, ο τύπους II και ο τύπος III. Το κολλαγόνο τύπου Ι απαντά στο δέρμα, στα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες και τα οστά. Στα οστά, το κολλαγόνο ενισχύεται με ιόντα ασβεστίου ώστε να σηκώσει το βάρος του σώματος. Το κολλαγόνο τύπου 2 απαντά στους χόνδρους των αρθρώσεων.

Το κολλαγόνο σε υγρή πόσιμη μορφή ή κάψουλα ,ή σκόνη υφίσταται για περισσότερο από 20 χρονιά. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε Αμερική και Γερμάνια σχετικά με τη δράση και πρόληψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου σε διάφορες παθήσεις. Οι πιο πολλές από αυτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κολλαγόνο ( και ειδικά η υγρή πόσιμη μορφή του ) έχει οφέλη προς την υγειά του ανθρώπου ,υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές όμως?

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατάποση απλώς υδρολυμένου κολλαγόνου δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κατανάλωση άλλης μιας πηγής πρωτεΐνης, που παρέχει επιπλέον αμινοξέα στον οργανισμό. Τα οφέλη είναι περισσότερο στην αποκατάσταση του μυϊκού ιστού ,καθώς και του συνδετικού ιστού (τένοντες) προσφέροντας ανακούφιση και ξεκούραση. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε παρατηρήθηκε καμία μεταβολή στα υποκείμενα που συμμετείχαν και ο λόγος είναι ότι το κολλαγόνο σε υγρή μορφή πρέπει να έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία για να είναι αφομοιώσιμο και να μπορεί να διασπαστεί από το ανθρώπινο σώμα.

Επίσης πολύ μεγάλο ρολό παίζει η πηγή προέλευσης του (ψαρί, χοίρος, βόειο, με πρώτη θέση το βόειο), δηλαδή η βιολογική του αξία, η οποία αποτελεί και το δείκτη πληρότητας του κολλαγόνου σε αμινοξέα .Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι όταν πίνουμε κολλαγόνο αυτό δε χρησιμοποιείται από το σώμα αυτούσιο. Για παράδειγμα όταν πίνουμε κολλαγόνο αυτό δε πηγαίνει απευθείας στο δέρμα ή στους χονδρούς των αρθρώσεων.

Το σώμα διασπά το κολλαγόνο στο στομάχι και στο λεπτό έντερο σε αμινοξέα τα οποία έπειτα κατευθύνει σε ειδικά κύτταρα στο σώμα (πχ ινοβλαστες) για να παράγουν προ-κολλαγόνο το οποίο στη συνέχεια μετατρέπει σε κολλαγόνο διαφόρων τύπων στο εξωκυττάριο χώρο. Ένα άλλο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι έρευνες είναι ότι το κολλαγόνο θα πρέπει να έχει υποστεί κατάλληλη ενζυματική υδρόλυση ώστε τα τελικά μόρια του να έχουν κατάλληλη σειρά αμινοξέων ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα εστιασμένα και σε συγκεκριμένα σημεία. Εν κατακλείδι αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι πίνοντας απλά ένα προϊόν υδρολυμένου κολλαγόνου ,πίνουμε απλώς μια πρωτεΐνη παρέχοντας στο σώμα μας αμινοξέα (πολλές φορές περιττά, τα οποία το σώμα αποβάλλει με την ούρηση) το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δε μπορεί να απορροφήσει, λόγο της μορφής τους.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι ποια είναι η κατάλληλη μορφή κολλαγόνου που πρέπει να επιλέξει κανείς; Αυτό είναι ανάλογο με το που θέλουμε να εστιάσουμε. Άλλη η μορφή του κολλαγόνου που θα συμβάλλει στην υγειά του δέρματος, άλλη για την υγειά των αρθρώσεων, άλλη για το συνδετικό ιστό και άλλη για την οστεοπόρωση .Δείτε εδώ μερικές μορφές κολλαγόνου που παράγονται από την Gelita Gmbh στη Γερμάνια, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκόσμιος σε κολλαγόνα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας διαφορά προϊόντα υδρολυμένου κολλαγόνου, σε σκέτη μορφή ή περιέχοντας και άλλα συστατικά (υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, γλυκοζαμίνη) χωρίς αυτό να είναι μεμπτό φυσικά. Όλα υποστηρίζουν ότι κάνουν παντού καλό. Στον ύπνο, στην απώλεια βάρους, στις αρθρώσεις, στο δέρμα κτλ. Με λίγα λογία ,πιείτε κολλαγόνο και όλα τα προβλήματα σας θα λυθούν!! Άλλοι υποστηρίζουν ότι έχουν το αυθεντικό ,άλλοι ότι έχουν ιχθυοκολλαγόνο και πολλά αλλά. Κανένα όμως από αυτά τα προϊόντα δε μιλάει ότι εστιάζει σε συγκεκριμένο σημείο του ανθρωπίνου σώματος χωριστά και αποτελεσματικά. Ότι δηλαδή το συγκεκριμένο προϊόν κολλαγόνου είναι μόνο για την επιδερμίδα σας ή μόνο για τις αρθρώσεις σας. Η επιστημονική αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και το αναλύσαμε παραπάνω.

Ξεχάστε το κολλαγόνο για όλα.!!

Επιλέξτε προϊόντα κολλαγόνου τα οποία εστιάζουν και επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο στόχο στο σώμα ,αναλόγως με το τι θέλετε να βελτιώσετε ή να προλαμβάνετε, και που είναι κλινικώς αποδεδειγμένα ότι δουλεύουν για το σκοπό που τα θέλετε!

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε