διάδρομος, ελλειπτικό, καύση, λίπος, θερμίδες, εκγύμναση, ενδυνάμωση, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα
Καλώς ήλθατε στο mybeautifulbody.gr
Κατηγορίες

media

Οι διαφορές των δύο οργάνων

Ο ηλεκτρικός διάδρομος είναι η πιο δημοφιλής επιλογή όσων θέλουν να ασκούνται στο σπίτι ή στο γυμναστήριο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το ελλειπτικό μηχάνημα κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Και τα δύο όργανα είναι εξαιρετικές επιλογές για αερόβια άσκηση, με ορατά αποτελέσματα σε όσους συνδυάζουν τη γυμναστική με μια ισορροπημένη διατροφή. Επιπλέον, μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την καταπολέμηση της καθιστικής νόσου.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στο πώς χρησιμοποιούν το σώμα μας, και ανάλογα τις ανάγκες μας μπορούν να δώσουν διαφορετικά προγράμματα άσκησης.

Ο διάδρομος

Ο διάδρομος αποτελείται από μία περιστρεφόμενη λωρίδα, πάνω στην οποία μπορούμε να κάνουμε έντονο βάδισμα, ή τρέξιμο. Έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την ταχύτητα ή την κλίση, για να κάνουμε την άσκηση πιο απαιτητική.

Το μηχάνημα του διάδρομου προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών σε ό,τι αφορά την ποικιλία των προγραμμάτων.

Ιδίως αν πρόκειται για σύγχρονο γυμναστήριο, τότε ενδέχεται να έχει διαδρόμους τελευταίας τεχνολογίας, που μιμούνται ιδανικά τη φυσική κίνηση του περπατήματος και του τζόκινγκ.

Το ελλειπτικό

Το ελλειπτικό μηχάνημα απαιτεί να κάνουμε πετάλι ή να το κινήσουμε εμείς με τα πόδια μας. Πολλά ελλειπτικά μηχανήματα έχουν και λαβές για τα χέρια, έτσι ώστε να κινείται ολόκληρο το σώμα, και όχι μόνο τα πόδια.

Σε αντίθεση με τον διάδρομο, το ελλειπτικό είναι άσκηση χαμηλότερης έντασης. Ωστόσο, πολλά ελλειπτικά μας επιτρέπουν να αλλάξουμε την κλίση. Επιπλέον, να αυξήσουμε την αντίσταση που θα ασκούν τα πετάλια, έτσι ώστε να κάνουμε την άσκηση δυσκολότερη.

Η μεγαλύτερη διαφορά του βρίσκεται στο ότι χρησιμοποιεί το σώμα με άλλους τρόπους, σε σχέση με τον διάδρομο, προσφέροντας έτσι διαφορετική αερόβια άσκηση.

Στα ελλειπτικά μηχανήματα συγκαταλέγονται και τα γνωστά Aerobic Step, αλλά και τα ποδήλατα.

Οι λόγοι για να επιλέξω διάδρομο

Ο ηλεκτρικός διάδρομος δεν προϋποθέτει να έχουμε κάποια εμπειρία στη γυμναστική. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που το καθιστά το ιδανικότερο όργανο γυμναστικής, αν είμαστε αρχάριοι και θέλουμε να χάσουμε κιλά.

Όλοι οι γυμναστές αναφέρουν πως όταν ασκούμαστε στον διάδρομο, ειδικά σε προχωρημένα προγράμματα, θα επιτύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στο κάψιμο των θερμίδων.

Επιπλέον ο κυλιόμενος διάδρομος ενδυναμώνει τα κάτω άκρα και τους κοιλιακούς μυς. Ταυτόχρονα βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία.

Ο διάδρομος είναι ιδανικότερος για τις γυναίκες που θέλουν άμεσα αποτελέσματα στα κάτω άκρα. Σε γενικές γραμμές είναι το ιδανικό όργανο για αδυνάτισμα, αλλά και για όσους πρέπει πρέπει να γυμναστούν για λόγους υγείας.

Ένας αξιόπιστος διάδρομος που έχει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, συνήθως κοστίζει από 400 ευρώ και άνω. Μάλιστα, υπάρχουν καταστήματα που μας δίνουν το δικαίωμα της επιστροφής αν δεν μας ικανοποιεί το όργανο.

Τα μειονεκτήματα

Όταν τρέχουμε στο διάδρομο, ασκούμε μεγάλη πίεση στη σπονδυλική μας στήλη, τους γοφούς, τα γόνατα, και τους αστραγάλους μας. Επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο αν δεν έχουμε κάνει πρώτα και το απαραίτητο ζέσταμα.

Ως εκ τούτου, ο διάδρομος δεν ενδείκνυται αν έχουμε τραυματισμούς στα γόνατα ή στη μέση. Το τρέξιμο πάνω στο μηχάνημα θα μεταφέρει σημαντικό φορτίο σε αυτά τα σημεία του σώματός μας από τους κραδασμούς, που μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Επιπλέον, ο κυλιόμενος διάδρομος δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα υπέρβαρα άτομα. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά τη διάρκεια του τρεξίματος μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα και πόνοι στην σπονδυλική στήλη.

Ωστόσο, οι επαγγελματικοί διάδρομοι που αναφέραμε προηγουμένως, προσφέρουν αντικραδασμική προστασία. Θεωρούνται περισσότερο ασφαλείς για όσους υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα, ή έχουν επιπλέον βάρος.

Οι λόγοι για να επιλέξω ελλειπτικό

Το ελλειπτικό μηχάνημα είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες, και για οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε παρέχουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

Επιπλέον κάνει την καρδιά να λειτουργεί σε υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι ο διάδρομος. Το σημαντικότερο είναι πως δεν δημιουργεί τους κραδασμούς που συνοδεύουν τη χρήση διαδρόμου.

Με το ελλειπτικό μπορούμε να γυμνάσουμε αποτελεσματικά όλο το σώμα μας σε λιγότερο χρόνο από τον διάδρομο. Γυμνάζει όλο το σώμα, χέρια, πόδια, και κορμό, και μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης έχουμε επιλέξει.

Επίσης χωράει στο πρόγραμμά μας για γυμναστική στο σπίτι, καθώς ένα απλό ελλειπτικό μηχάνημα είναι κατά κανόνα πιο οικονομικό στην αγορά του από ό,τι ένας διάδρομος.

δίως αν μπορούμε να το τοποθετήσουμε απέναντι από μια τηλεόραση, θα εκπλαγούμε με το πόση ώρα μπορούμε να ασχοληθούμε μαζί του, κοιτώντας απλά το πρόγραμμα της TV. Η τιμή ενός τέτοιου χρήσιμου ελλειπτικού οργάνου ξεκινά από 225 ευρώ.

Τα μειονεκτήματα

Οι ειδικοί αναφέρουν πως το ελλειπτικό, σε αντίθεση με τον διάδρομο, θα μας δώσει μικρότερη καύση θερμίδων σε μια ώρα άσκησης.

Ωστόσο, κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι, τόσο ο διάδρομος όσο και το ελλειπτικό, παρουσίασαν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα στο κάψιμο του λίπους. Αυτό διαπιστώθηκε σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 12 εβδομάδων.

Ένα πραγματικό μειονέκτημα μερικών ελλειπτικών μηχανημάτων, είναι ότι λόγω της κατασκευής τους, μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τις λαβές τους για στήριξη. Κάτι τέτοιο μπορεί να καταστρέψει την άσκηση. Ακόμη και να προκαλέσει τραυματισμούς.

Ως εκ τούτου, αυτή η ιδιαιτερότητα το καθιστά στην αρχή λιγότερο φιλικό προς τον χρήστη. Σε γενικές γραμμές το ελλειπτικό χρειάζεται εκμάθηση, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα λάθη στη χρήση του.

Ποιο όργανο είναι πιο αποτελεσματικό?

Και τα δύο όργανα είναι πολύ καλά για συχνή άσκηση. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ορατά αποτελέσματα αν ασχοληθούμε μεθοδικά.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη διαφορά ανάμεσα σε διάδρομο και ελλειπτικό, μπορείτε να διαβάσετε τη σύντομη ανάλυση του Edward R. Laskowski, M.D. στην ιστοσελίδα της κλινικής Mayo.

lifesteps

Σχόλια: 0
Χωρίς Σχόλια
Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με το * είναι απαραίτητα*