μαστεκρομή, καρκίνος, στήθος, αφαίρεση, αποκατάσταση, άσκηση
Καλώς ήλθατε στο mybeautifulbody.gr
Κατηγορίες

media

Το κομμάτι της θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς μετά από μαστεκτομή, φαίνεται να κατέχει σημαντικό ρόλο στην κίνηση και τη λειτουργικότητα του προσβεβλημένου άνω άκρου, καθώς και στις επιπλοκές μιας τέτοιας εγχείρησης, όπως το λεμφοίδημα. 

Πριν ξεκινήσει το κομμάτι της άσκησης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αξιολόγηση του ώμου της προσβεβλημένης πλευράς του ασθενή. Εδώ αξιολογείται η λειτουργικότητα του ώμου σε κινήσεις της καθημερινότητας, το εύρος κίνησης του και το οίδημα που έχει εμφανίσει. Οι μετρήσεις γίνονται προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά και συγκρίνονται.

Η θεραπευτική άσκηση προτείνεται να ξεκινήσει την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα. Σε αυτή τη φάση λοιπόν, συνιστώνται ασκήσεις για τη βελτίωση και/ή διατήρηση σωστής στάσης σώματος, καθώς και παθητικές/υποβοηθούμενες ασκήσεις για βελτίωση του εύρους κινήσεων στον ώμο, τον αγκώνα, τον καρπό και την άκρα χείρα, σε συνδυασμό με ήπιες λειτουργικές κινήσεις στον ώμο.

Οι ασκήσεις με την πάροδο των ημερών γίνονται όλο και πιο απαιτητικές. Έτσι, την πρώτη εβδομάδα μετά το χειρουργείο συνεχίζουμε κάνοντας λειτουργικές ασκήσεις, οι οποίες προσαρμόζονται στις καθημερινές κινήσεις του ασθενή, όπως χτένισμα μαλλιών, μπάνιο χρησιμοποιώντας εξ ολοκλήρου το προσβεβλημένο άνω άκρο, ντύσιμο και φαγητό. Επίσης, ζητείται από τον ασθενή να κάμπτει τον ώμο του ενώ είναι ξαπλωμένος, ώστε το χέρι του να ξεπερνάει το επίπεδο της καρδιάς. Γενικά, συνιστάται να τοποθετείται το χέρι ψηλά και πάνω σε μαξιλάρια για τη μείωση του λεμφοιδήματος μετά το χειρουργείο. Για τον ίδιο λόγο, προτείνουμε στον ασθενή, ενώ έχει τον ώμο του ψηλά, να ανοιγοκλείνει τα δάχτυλά του, να λυγίζει και να τεντώνει τον αγκώνα του, ασκήσεις που θα λειτουργήσουν σαν αντλία, έτσι ώστε να βοηθήσει στην παροχέτευση του οιδήματος.

Άλλες ασκήσεις:

ΑΠΟ ΥΠΤΙΑ ΘΕΣΗ (ΑΝΑΣΚΕΛΑ)

Κρατώντας ένα ραβδί, με τεντωμένους αγκώνες, ο ασθενής σηκώνει και τα δύο χέρια (κάμψη ώμων) όσο πιο ψηλά μπορεί.

Ο ασθενής δένει τα χέρια πίσω από το κεφάλι και σηκώνει και έπειτα κατεβάζει τους αγκώνες προς το πάτωμα.

AΠΟ ΚΑΘΙΣΤΗ ΘΕΣΗ

Ο ασθενής κάθεται πολύ κοντά σε ένα τραπέζι. Τοποθετεί το προσβεβλημένο χέρι στο τραπέζι, ακουμπώντας πάνω την παλάμη και με τον αγκώνα τεντωμένο. Χωρίς να κινήσει τον κορμό, σέρνει το χέρι προς τα εμπρός

Σε μια καρέκλα, ο ασθενής ενώνει τα χέρια μπροστά του. Ενωμένα όπως είναι, τα σηκώνει πάνω από το κεφάλι και γέρνει στο πλάι, διατηρώντας τους ώμους σε κάμψη

ΑΠΟ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ

Kοιτώντας μια γωνία τοίχου, ο ασθενής έχει λυγισμένους αγκώνες και ακουμπάει τους πήχεις του στον τοίχο. Γέρνει το σώμα προς τον τοίχο, ώστε να νιώσει μια ελαφριά διάταση στο στήθος και στους ώμους.

Κοιτώντας έναν τοίχο, ο ασθενής τοποθετεί τις παλάμες του πάνω στον τοίχο, με τους αγκώνες λυγισμένους. Σέρνει αργά το προσβεβλημένο άκρο προς τα πάνω, μέχρι να νιώσει ένα τράβηγμα στον ώμοΑφού έχουμε ανακτήσει το εύρος κίνησης και παροχετεύσει το λεμφοίδημα σε ικανοποιητικό βαθμό, και με την πάροδο 4-6 εβδομάδων μετά το χειρουργείο, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει αερόβια άσκηση και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η καλή φυσική κατάσταση και το σωστό σωματικό βάρος μειώνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ενισχύουν σε αυτό το στάδιο τη γενικότερη σωματική υγεία του ασθενή.

Ανεξαρτήτως με το είδος του χειρουργείου που έκανε ο ασθενής, είναι σημαντικό να κάνει θεραπευτικές ασκήσεις, ώστε να ανακτηθεί πλήρως η κίνηση του ώμου και να παροχετευθεί το λεμφοίδημα.

Με ιδιαίτερη προσοχή και με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου θεραπευτή, η αποκατάσταση της μαστεκτομής θα έχει ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Κάντε like στην σελίδα μας, https://www.facebook.com/My-Beautiful-Body-1419512638303220/?ref=hl για να ενημερώνεστε για θέματα υγείας, ευεξίας, ομορφιάς, αδυνατίσματος, και ψυχολογίας. Σας ευχαριστούμε πολύ.

zogla

    μαστεκρομ'η, καρκίνος, στήθος, αφαίρεση, αποκατάσταση, ασκησημαστεκρομ'η, καρκίνος, στήθος, αφαίρεση, αποκατάσταση, ασκηση

Σχόλια: 0
Χωρίς Σχόλια
Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με το * είναι απαραίτητα*